Børnetøj

Overtøj uden fluorstoffer fra H&M

torsdag 5. december 2013

Flyverdragtudenfluorstoffer

skijakke  //  skibukser // flyverdragt (str. 80 – 92)  // luffer

Kan I huske at jeg tilbage i foråret skrev et indlæg om regntøj uden fluorstoffer? Siden da har jeg tænkt en del over, om det virkelig at nødvendigt at behandle børnenes overtøj med skadelige kemiske stoffer, for at opnå en tilfredsstillende vandtæthed? Og i så fald, om det er det værd, eller om vi kan nøjes med overtøj som måske er knap så vandtæt?

Jeg er hverken ekspert i kemien eller de tekniske specifikationer omkring overtøjet, men jeg er ret autoritetstro overfor institutioner som Svanemærket og Forbrugerkemi.dk. Og jeg synes at det er foruroligende, at man imprægnerer tøj med stoffer, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, og som er forurenende og sværtnedbrydelige, dvs. at stofferne ophober sig i dyr, planter og mennesker.

Jeg ville være villige til at på lidt på kompromis med overtøjets søljetryk, hvis det er det der skal til for, at vi kan slippe for skadelig kemi i overtøjet. Men måske er det slet ikke nødvendigt? Jeg blev i hvert fald glad da jeg opdagede, at H&M har taget de skadelige stoffer helt ud af deres produktion og at deres overtøj er fri for fluorstofferne.

Jeg har købt skisættet til Carla og flyverdragten til Vigga, og jeg synes, at det er ret fint og har rigtig mange gode detaljer (især jakken). Det er lidt mere sporty end hvad jeg normalt går efter, men det bliver helt sikkert cool på skibakkerne ;)

Hvad tænker du om det? Tænkt om vi kunne være med til at påvirke flere producenter til at undgå de sundhedsskadelige stoffer i børnenes overtøj. Det synes jeg kunne være stort! :)

Læs evt. mere om H&M´s tiltag her og her.

Kilde : Forbrugerkemi.dk

Måske kan du også lide disse

5 kommentarer

 • Reply Lisbeth torsdag 5. december 2013 at 08:57

  Jeg synes det er så dejligt at en stor kæde som H&M har lavet overtøj uden flourstoffer. Har netop købt overtræksbukser til Storm i H&M til den nette sum af 349kr;o) Så dejligt!!

  • Reply Mette torsdag 5. december 2013 at 13:56

   Ja, det gør jo heller ikke noget, at det kun koster en tredjedel af, hvad meget andet overtøj koster. Jakker var endda sat ned til 100 kr, da jeg købte den ;)

 • Reply Signe // Copenhagen Kiddo torsdag 5. december 2013 at 13:45

  Ja tænk at det lige er H&M, der har taget den beslutning. Jeg er positivt overrasket. Men jeg må indrømme at jeg nok skulle sætte mig lidt mere ind i problemtatikken omkring flourstoffer. Jeg vidste faktisk slet ikke at det var noget man brugte i overtøj.
  Men ja jeg har også stor respekt for Svanemærket. Jeg var til event med Derma, hvor der både var en repræsentant fra Svanemærket og Astma- og allergi forbundet. Det var virkelig interessant at høre om deres arbejde.

  • Reply Mette torsdag 5. december 2013 at 14:02

   Fluorstofferne bruges i uhyggelig mange ting. For eksempel også i madpapir, fastfood emballage, slip-letpander og mikroovnpopcorn.

   Og ja, hurra for Svanemærket, gør det hele lidt mere overskueligt! :)

 • Reply Skiklar (på udsalg) : Carlas Café søndag 5. januar 2014 at 01:00

  […] Jeg købte nyt for en måneds tid siden, men hvis ikke jeg allerede havde købt, tror jeg at jeg ville have ladet mig friste at Mini a […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.