Haveliv

Plant-selv avokado- og citrontræ

søndag 27. august 2017

Vi har fået en lille dille med med at eksperimentere med at så planter herhjemme. Det startede med et par avokadotræer og nu har vi også et fint lille citrontræ godt på vej.  Det er super hyggeligt at have de små spirer stående i køkkenet og avokadotræerne har vi efterhånden i flere stadier rundt omkring i huset.

Da vi såede vores første to avokadotræer, forsøgte vi med to forskellige metoder, hvor vi satte den ene avokadosten i vand og den anden direkte i en potte med jord. De begyndte begge at spire nogenlunde samtidig, men den som vi satte i jorden ser ud til at være kommet bedst fra start og har stået flottest hele vejen igennem.

Når man sætter dem i vand, stikker man 3 tændstikker ind i avokadostenen, og lægger den i overfladen af et glas med vand, så stenen er godt halvvejs dækket. Så vil den begynde at slå rod ned i vandet og planten vil begynde at spire op af. Det er sjovt at kunne følge med i den proces, som jo ellers er gemt under jorden, når man planter direkte i en potte. Når der er kommet en god spire, kan man plante sten og spire over i en potte med jord.

Uanset om man forspirer i vand eller planter direkte i jord, så kræver det lidt tålmodighed. Jeg mener, at vores har været ca. to små måneder undervejs, før de begyndte at spire. På billedet er det en avokadospire til venstre (den lange tynde) og et lille citrontræ til højre. I baggrundet kan man skimte vores “store” avokadotræ.

Jeg kan godt lide tanken om “bæredygtige” planter som man selv har sået, frem for at købe blomster, som jeg ikke kan lad være med at tænke, ofte må have en “miljø-tung” historie bag sig, inden de kommer hjem og spreder glæde i hjemmene (omend jeg selvfølgelig godt ved, at de avokadoer og citroner stenene fra vores planter oprindeligt kom fra, har været langvejs undervejs, før de endte i vores køkken). En anden ting er, at potteplanter har en meget længere levetid end afskårne blomster. Og så er det jo bare altid hyggeligt med noget man selv har lavet og værnet om.

Vigga insisterede på, at stå for alt omkring plantningen af citronkernen, så hun har både fyldt potten med jord, prikket kernen i jorden og vandet. Det var et ganske fint lille projekt :)

Jeg tænker, at det små planter også kan være en ide til en lille personlig gave, for eksempel en værtindegave. Et er at give planten, men måske kan man også inspirere andre til at eksperimentere med de små hyggelige projekter. Jeg tænker, at mulighederne må være uendelige og jeg tror, at det næste vi skal prøve skal være en dadelsten og måske også en mangosten : )

Måske kan du også lide disse

3 kommentarer

 • Reply Ida mandag 28. august 2017 at 08:19

  Det er en smadder sød ide! Men hvordan gør man med citrontræet, er det blot kerner fra en citron, I har forsøgt at så?

  • Reply Mette mandag 28. august 2017 at 09:26

   Ja, det er bare en helt almindelig kerne fra en citron, som er er blevet stukket 1,5-2 cm ned i jorden. Og det tog også noget tid, før den begyndte at spire. Jeg håber, at den lille plante ender med at vokse sig til en meter højt citrontræ, men ind til videre synes jeg også, at det er ganske fin og harmonisk lille størrelse : )

 • Reply Bente Andersen torsdag 9. juli 2020 at 14:21

  Rigtig god idé…har tit tænktpå det nårjeg smider stenen fra advocadoerne ud.
  Nu er jeg landmand, så jeg ville sætte/så minium 6 kerner sammen, så fjerner man derefter de svageste planter efterhånden som de gror til.
  Herefter kan man så dele de resterende sunde planter i andre potter….eller som jeg selv vil gøre..lade 3 planter stå i en tre-kant og egynde en fletning af stænglerne, så det tilsammen bliver en mere fyldig plante.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.